Followers

Sunday, July 11, 2010

Motivasi Diri...

Dari Abu Hurairah r.a katanya:

Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Orang mu’min yang kuat adalah lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada orang mu’min yang lemah. Namun keduanya itupun sama memperoleh kebaikan. Berlumbalah untuk memperoleh apa saja yang memberikan kemanfaatan pada mu dan mohonlah pertolongan kepada Allah dan janganlah merasa lemah. Jikalau engkau terkena oleh sesuatu musibah maka janganlah engkau berkata: “Andaikata saya mengerjakan begini, tentu akan menjadi begini dan begitu.” Tetapi berkatalah: “Ini adalah takdir Allah dan apa sahaja yang dikehendaki olehNya tentu Dia melaksanakannya,” sebab sesungguhnya ucapan “andaikata” itu membuka pintu godaan syaitan.” (Riwayat Muslim)

Kita perlu membentuk diri kita menjadi orang yang kuat – kuat di pemikiran, fizikal, ilmu, tindakan dan penaakulan.

Orang cemerlang adalah orang yang melatih dirinya untuk sentiasa bekerja kuat, optimis pada masalah serta bersangka baik dengan musibah.

Dia menerima kesilapan dengan pemikiran positif serta tidak pernah merasa menyesal di atas segala salah dan silap yang dilakukan olehnya.

Frasa ‘work hard, work smart’ sudah jadi kurang sesuai pada hari ini.

Pilihlah untuk menggunakan frasa ‘work hard in smart way’.

Dalam kita bekerja kuat, kita perlu bekerja dengan cara yang pintar supaya kerja kita benar-benar mendatangkan hasil. Kita rugi apabila kita bekerja keras tapi hasil kerja kita kurang memuaskan.

No comments:

Post a Comment